Hvis du skal have en iltoptagelsestest, er det vigtigt, at du forstår, hvordan den udføres. Det forklarer vi herunder – inkl. hvilket udstyr vi bruger.
Vi bygger, som udgangspunkt, altid vores tests op med en submax- og en VO2maxtest.
VO2 submax (varighed: ca. 25min)
Her måler vi din laktattærskel (også kaldet AT, LT, syregrænse, anaerob tærskel, FTP mm.) Laktattærsklen definerer hvornår man overgår fra aerob til aerob/anaerob forbrænding. Her vil forbrænding af fedt stoppe og overgå til ren kulhydratforbrænding. Ved denne intensitet kan en almindelig atlet arbejde i ca.45-60min. Det betyder også at man ved passage af denne tærskel under træning, så at sige vil have startet nedtællingen for hvor længe man kan fortsætte. Bevæger man sig bare 10% over tærskel, vil man opnå udmattelse i løbet af minutter, mens man omvendt vil kunne fortsætte over 1 time, hvis man bevæger sig 10% under tærsklen. Det er derfor at man hører denne term overalt når man snakker træning, ser Tour de France (bemærk begreberne “Watt/kg”, “FTP”, “tændstikker” osv. osv.)
Denne test laver vi som trappetest, hvor niveauet øges hvert 4. minut. Efter hvert niveau (watt/tempo) laver vi en måling af din blodlaktat og puls. Fra hvile og frem til laktaktærsklen (altså niveauet hvor du begynder at syre til) stiger laktatniveauet i blodet lineært. Målinger kan f.eks. vise 1, 2, 3 mmol/l ved de forskellige tempi/watt. Når du passerer laktaktærsklen vil vi typisk se en stor (eksponentiel) stigning, hvilket indikerer at tærsklen er nået. Vi noterer din tempo/watt og puls på det tidspunkt. For det er hvad vi bruger til at udarbejde dine personlige træningszoner – altså hvilke niveauer du skal ligge på for at optimere din træning.
VO2 maxtest (varighed ca.15min)
Her måler vi dit VO2max-tal, som bruges til at at udregne dit kondital.
Efter submaxtesten laver vi en VO2-maxtest. Ved denne test øger vi henholdsvis tempo og hældning (ved en løbetest) og watt (ved en cykeltest) hvert minut, indtil du når din maxpuls – din VO2max.
VO2max er en angivelse af, hvor meget ilt du maximalt kan optage på ét minut. Jo højere tal, jo bedre form. Fra det kan vi udregne konditallet, hvor vi tager din VO2max og dividerer med din vægt (kg).
Hvad får du ud af din VO2-test?
Når testen er lavet, laver vi en analyse af resultaterne til dig. Tallene og analysen præsenterer vi for dig og vi tager en snak, om hvad du bør fokuserer på i din træning for at forbedre din præstation. Det handler om træningzoner, hvilket niveau du skal ligge på for at presse dig selv mest og få de bedste resultater. Og hvis du ønsker flere tests på sigt, sammenligner vi tests over tid for at se din udvikling.
Vi kan også som ekstra ydelse udvikle et helt træningsprogram baseret på testene til dig. Vi tager både udgangspunkt i testresultaterne og dine ønsker og mål. Programmet kan du selv bruge eller du kan bruge Anders Spanggaard som personlig træner.
VO2-testudstyr
Hos VO2LAB bruger vi det bedste udstyr til VO2-tests på markedet. Vi tester både på løbebånd og på cykel.
Min fascination af måleudstyr, og den data man får ud af det, startede længe før vi åbnede
VO2LAB i 2015. Som triatlet brugte jeg typisk wattmåler og pulsmåler på cyklen, pulsmåler og GPS ur på løb og GoPro kamera til teknikanalyse på svømning.
Til løbe- og cykeltest bruger jeg i dag laktatmåler, pulsmåler, cykel med wattmåler, løbebånd, STRYD Wattmåler til løb og selvfølgelig iltoptagelsesudstyr. Udstyret i VO2LAB er dels valgt på baggrund af gode erfaringer, dels ud fra hvad der kan lade sig gøre prismæssigt således at en VO2maxtest ikke koster 10.000kr.
Iltoptagelsestestsudstyret VO2LAB bruger
Iltoptagelsesudstyret er fra VO2Master. Det er let at bruge og er meget nøjagtigt og
behageligt at have på, fx er måleren trådløs. Nogle af verdens bedste atleter (bl.a. Kristian Blumenfeld og Gustav Iden) bruger VO2master i deres træning.
Løbebåndet er fra SPIRIT. Det har en kraftig motor og kan derfor håndtere personer på 150kg+,
samtidig med at det går op til 24km/t med 15% stigning. Båndet er meget præcist – inden for 0,1km/t sammenlignet med STRYD Wattmåler.
Testcyklen er fra Kettler. Den er blot bundsolid og har aldrig nogensinde haft en offday. Mine egne tests viser at den måler inden for 2 Watt af hvad Garmin Vector 2 og Rally måler. Den kan håndtere alle klamper og personer på alle niveauer i alle størrelser.
Bodyscanneren (vægt med fedtprocent mv.) til sundhedstjek er fra Tanita. Ikke alle data er lige vigtige, jeg er fx lidt skeptisk over for bodyage eller metabolsk alder samt måling af subkutant fedt lavet på en bioimpedans måler. Men når det er sagt fungerer scanneren rigtig godt og stabilt.
Udover ovenstående gør jeg brug af pulsmålere (Garmin, Polar), laktatmåler (Accutrend),
blodsukkermåler (Accuchek), indirekte VO2max måler (Ventriject), blodtryksmåler, SpO2 måler
mv. Der er at hav af mindre målinger vi laver, som giver den dataindsigt vi har brug for i målingerne. Du er meget velkommen til at spørge ind, når vi tester – eller kontakte mig på forhånd hvis du har spørgsmål.